Allergier og intolerancer
Hvad vil det sige at være allergisk vs. intolerant?
Fødevareallergi
En fødevareallergi opstår, når din krop udvikler antistoffer mod proteinstoffer i den mad, du spiser. Det resulterer i akutte symptomer og involverer kroppens immunforsvar. Symptomerne kan omfatte mavesmerter, åndenød, hævelser, hududslæt, rødme eller diarré. Behandlingen vil ofte være kostbaseret, for at undgå de allergiske reaktioner. Hvis en allergisk reaktion skulle opstå, håndteres det ved brug af antihistaminer eller i alvorlige tilfælde en epipen.
Fødevareintolerance
At være intolerant over for en fødevare betyder, at du oplever gener eller symptomer ved indtag af bestemte fødevarer eller fødevaregrupper. Symptomerne kan inkludere mavesmerter, forstoppelse, oppustethed, diarré, overdreven maveknurren mm. Symptomerne er ikke livstruende, men kan være generende i hverdagen og endda invaliderende. Symptomerne kan opstå fra 15 minutter til 2-4 timer efter indtagelse af den pågældende fødevare. Behandlingen er kostbaseret.
Hvad kan du gøre?
Det kan føles svært og omfattende at tilpasse kosten, når man har en fødevareallergi- eller intolerance. Mange fødevarer kan indeholde ingredienser, som man ikke umiddelbart er klar over. Det kan virke som om, at hver fødevare har mange forskellige navne, hvilket gør det ekstra besværligt for dig. Lad mig være din guide og støtte i denne fødevarejungle, så du kan tilpasse din kost på en måde, der tager hensyn til netop din situation.
Som klinisk diætist vil jeg kunne hjælpe dig med at:
- Undgå en allergisk reaktion/mindske symptomer
- Forebygge fejlernæring
- Sørge for at diæten ikke er værre end symptomerne